Sunday, April 11, 2010

Banyaknye Kekurangan Remaja Kita

Keruntuhan morality, menuju budaya barat, menuding jari, marah memarahi, terlalu cepat bertindak mengikut emosi. inilah trait2 yg jelas dpt dilihat drpd remaja melayu muslim kita zaman skrg.

tapi yg kurang dilihat pd remaja kini ialah satu problem yg agak besar.
kehilangan sensitivity.

masalah ni kurang dipandang sebab ia adalah natijah drpd masalah2 yg primary, seperti kurang penghayatan agama dan keruntuhan akhlaq.

contoh2 drpd sikap2 kurang sensitif ni boleh dilihat drpd percakapan remaja kita

"bodoh la ko"

"whatever / pape je la"

"ko ni bengong ke??"

"ko ni tak boleh fikir ke??"

"ko ni takde iman ke?"

"nampak sangat ko ni tak smayang"

"ko jangan cakap kat aku benda2 bodoh boleh tak?"

dan macam2 lg.



mungkin sesetengah drpd kita menganggap ayat2 ini takde apela sangat, dah biasa je dlm masyarakat kita lebih2 lagi dgn kawan2 dan orang yg rapat. nothing wrong, and nothing to worry about.

hakikatnya, benda2 yg dah biasa dlm masyarakat kita ni la yg rosak dan tak baik tu. benda2 ni la yg tak patut dijadikan benda yg biasa.

apart from being polite, kita kena consider perasaan orang yg kita sedang berconverse kan? well actually its a part of being polite la kan

"Dan bertutur katalah yang baik kepada manusia.." QS 2:83

so marilah kita pupuk "kesensitivitian" dlm diri kita so that orang di sekeliling kita tak akan terasa dgn kata2 kita, dan mereka akan selesa bila berada bersama kita.

the future is in our hands.

Allah knows best