Tuesday, August 17, 2010

Tak Semestinya Jahat...

Yg laki:
tak semestinya orang yg hisap rokok, kaler rambut, pakai subang, sluar pendek, pakai rantai, gelang, rempit2, carut2 tu, campur gaul dgn perempuan tu, orang yg jahat tau..

Yg perempuan:
tak semestinya orang yg pakai seksi2, bukak2, tak pakai tudung, nyanyi2, cakap2 dgn laki, sentuh2 dgn laki, sume tu jahat...

"ini adalah diri aku yg sebenarnya" "saya nak jadi diri saya, saya happy menjadi diri saya macam ni"


huh. bosan dah kawe dengar ayat sbegitu.

sy nak minta orang yg slalu n suka ckp mcm tu jwb n explain kat sy.

what do you think of yourself?

apa kamu fikir jd diri kamu yg mcm tu boleh bawa kamu ke syurga?
apa kamu fikir menjadi diri kamu yg mcm tu buat kamu bahagia?

hakikatnya, kamu fikir yg kamu semua hidup utk dunia smata-mata.

"eh mana ada! aku fikir akhirat jgk tau! aku smayang, puasa, siap pegi haji dah tau!"

jd knp kamu masih mcm ni?

"inilah aku yg sebenarnya! sebelum pegi mekah, aku mcm ni. lepas balik dr mekah, aku pun masih mcm ni. jd nak buat ape nak tukar, jd mcm..alahai...soleHAH gitu. tak ke hipokrit..??"

hakikatnya, kamu fikir jd solehah tu tak kena dgn kamu, bukan diri kamu. sedangkan kamu seorang muslim/muslimah. tp kamu lebih bangga dgn menjadi diri kamu yg tak islamik.

wth is wrong with you?

maka apakah erti Islam bg kamu? apakah erti agama bg kamu?

semuanya trkandung dlm ni

Allah menjanjikan kamu mcm2 yg baik seandainya kamu ikut Islam, cara2nya, manhajnya.
tp kamu lebih menginginkan dunia,
n bangga dgn diri kamu instead of bangga dgn apa yg Allah nak kamu jadi

again, wth is wrong with you?

berubahla. u'd be damn stupid if u don't. honestly.

ye, kamu tak jahat. cuma kamu tak taat kpd Allah. tu je. (which is worse)

sorry kasar skit. Allah knows best

Sunday, August 1, 2010

Hakikat Cite Budak yg Tanya Kenapa Kita Baca Quran

ceritanya mcm ni

Terdapat seorang lelaki tua yang tinggal di sebuah ladang di Kentucky, US dengan cucunya.
Setiap pagi, Si Datuk akan membaca Al-Quran di ruang dapur. Si cucu yang melihat, juga meniru perbuatan Datuknya itu.

Satu hari si Cucu bertanya kepada datuknya, “Atuk, saya baca Quran ini tapi tak fahamlah maksudnya. Kalau faham pun saya akan lupa bila tutup Al-Quran. Jadi apa gunanya kita baca Al-Quran ini?”

Si Datuk lalu berpaling sebentar dan mendapatkan sebuah bakul yang kotor kerana diisi arang sebelumnya.

“Nah, kau pergi sungai, bawak air dalam bakul ni” . Si cucu pun bergegas ke sungai yang berhampiran dengan rumah mereka di ladang. Apabila pulang, tiada lagi air yang tinggal.

“Kau lambat sangat, cuba lari laju-laju sikit”. Si cucu pun berlari ke sungai dan apabila tiba di hadapan datuknya, tiada juga air yang tinggal.

“Tak boleh lah Atuk”. Cuba sekali lagi. Kali ini datuknya melihat dari pintu. Si cucu pun, cepat-cepat ke sungai dan berlari membawa bakul untuk tunjuk kepada datuknya.
“Nampak tak Atuk? Tak boleh lah”.
“Tak ada gunaya” bentak si cucu.

Si Datuk pun berkata, “Jadi kau rasa tak bergunalah? Cuba kau tengok bakul tu”.
Seperti baru tersedar, si cucu baru perasan yang bakul yang kotor tadi, kini sudah bersih.

Terus si datuk menyambung, “Macam itu lah dengan membaca Al-Quran, walaupun tidak memahami maksudnya, tetapi ia tetap membersihkan si pembacanya. Itu semua dengan kehendak Allah. Kerja Allah”


ehem2...
opinion sy, mmg btul ape yg dia sampaikan.
n amat jelas skali kita semua dpt pengajarannya.......................kot.

membaca al-Quran itu membersihkan hati

itu yg kita nampak jelas kan? bagusla

tp sy harap u dont forget satu problem psl bakul tu

BUDAK TU DAPAT TAK AIRNYA?

imagine seorang yg kehausan. dia nak minum air dari bakul tu.

dia amik air tu. dia angkut, nak minum, airnya dah hilang. tp bakulnya bersih.
alhamdulillah
at least bersih, bolehla dia minum dari situ

dia angkut air lagi. air hilang. angkut lagi. hilang. angkut. hilang. mmg takde la airnya..
so, kehausan dia?

the point is, dia masih tak dapat isinya! how can u live like that!

ye, hati kita bersih, insyaallah. tapi itu bukan bermakna it's ok for us NOT to know n understand isi kandung Quran kita!

the atuk left it out so u can figure it out on your own....


Allah knows best