Monday, November 1, 2010

Buleyhh....

boyfriend nak bawak anak kita klua?
boleh...

nak bonceng motor?
boleh saja

nak tengok wayang sama2?
boleh

nak kluar makan?
boleh saja

nak nikah?
eh...nanti la dulu...ni bkn benda main2 ni.
korang brkenalan la btul2 dulu..."tak knal maka tak cinta, ye tak?"

tak. tu dah lebih dari knal dah tu.

boleh plak nak halang anak kita menikah,
tp tak halang dia "bercinta"?

knp kita membenarkan perkara yg haram, menghalang perkara yg halal?

mmg dah trpateri dlm masyarakat kita.
ia dianggap sbg "lumrah cinta"
bila dah suka tu, brjumpa, bwk kluar pegi dating.
typical plak. mcm mat saleh. or lebih tepat, mcm barat.

"Jangan kamu menghampiri zina, sesungguhnya ia adalah perbuatan yg keji dan cara yg sangat buruk" diabaikan. or tak difahami.

"mana ada kita nak zina!"

tsk. of course. bear in mind, perintah Allah bkn suruh kamu jgn zina, Dia cakap
jangan hampiri zina.
it means dont even get close to it. jgn buat benda2 yg boleh membawa kpd prlakuan tu,
mcm kluar dating, n benda2 yg mcm kat atas tu td.
itulah perintahNya.

"habis mcm mana nak knal dia klu tak spend time brsama dulu???"
itulah gunanya merisik.
and......macam la tak knal si dia tu. klu dah tau dia org yg tak baik, tak payah la dgn dia.
dah tau baik......ehem.

haa. baik tu bkn baik sweet sbg pakwe makwe ye. tp baik n sweet sbg seorang suami/isteri, brtanggungjwb, layan dgn baik, etc etc.

selamatkanlah dirimu dari kemarahan Tuhan...
love will find a way

Allah Knows Best