Friday, December 17, 2010

Knp Ringtone Sy Style Telepon Old Skool

Sblum ni ada khutbah kat Curtin musolla, cakap psl adab2 dlm masjid. Mcm biasa, baca doa, bg salam, solat tahiyatul masjid, etc.

Kmudian dia ckp psl larangan2 dlm masjid. Antaranya, mainkan muzik.
Sblm ni sy duk fikir
tak boleh dengar radio dlm masjid, tak boleh main instrument, tak boleh nyanyi, etc2,

tapi bila dia cakap psl ringtone kat handphone, sy tak pernah trfikir yg ringtone sy ni pun kira muzik gak.
tersentak sy dibuatnya.

khatib tu kata
you are bound to forget to put your phone on silent, and with your fancy music ringtones, the probability of setting off music in the mosque is there.

ada hadith psl muzik dlm masjid ni, tp trlupa plak sy. sorry ye

sy ngaku kadang2 sy trbawa fon pegi masjid, trlupa nak pasang silent. so ada beberapa kali fon sy brbunyi, kluar lagu.

jd utk mengelak perkara tu brlaku, sy pasang ringtone biasa. walaupun ada orang akn pandang sy sbg seorang yg tak cool, takpela. dah trbiasa.

utk explanation yg lebih byk psl lagu dlm masjid, click here
bukannya tak boleh pasang ringtone lagu,
sy cuma nak be careful

sy pasti anda selalunya pasang silent kan. anda mmg hebat, tak pernah lupa.

Allah Knows Best

Wednesday, December 8, 2010

Tak Kenal Maka Tak Cinta.

ada sesetengah drpd kita fikir kalau dah suka sama suka,
akn menjadi lumrah utk kluar bersama, luangkan masa berdua,
utk ubatkan rasa rindu, utk kenal si dia dgn lebih rapat.
dan drpd rasa suka, trlahirnya cinta...

oh. betapa brainwashednye mereka dgn budaya barat.

in Islam, we keep our relationships safe and clean.

atas dasar menjauhi zina, kita (muslim) dilarang sama sekali utk kluar berdating,
berduaan, n berfoya tanpa hubungan yg sah.

memang akn ada orang yg kata
"keluar dating bukannya kita zina"

if you'd notice, Allah kata "dan janganlah kamu dekati zina"
note: dekati

if you are intelligent enough to understand, which i bet you are,
then it should be clear that dating is within the scope of getting close to something.
the closer you are, then the closer and closer you will get to it.

note, Allah tak kata janganlah kamu zina.

tp yg menjadi satu masalah (yg bukan utama),
hubungan tanpa ikatan apa2, kluar dating n brduaan meronda sana sini
dilihat sbg sesuatu yg sweet, romantic, blablabla.
camtu la budak2 skrg kan.

jom tgk satu video ni. ia menunjukkan yg it doesn't have to be that way.

(anggapla dlm vid tu masa diorang bersama tu, dah kawin)

p.s. in Islam, caranya lebih sweet. and secure. if only u knew