Monday, January 17, 2011

Dah Itulah Dia Akhlak Kamu.

cuba kita define "akhlak" dlm erti kata yg kita senang faham.

perlakuan?

tabiat?

keperibadian?

amalan seharian?

yup. semua tu betul. tp utk definisi yg clear,
akhlak ialah sesuatu yg kita buat dlm keadaan yg spontan.

do u get the picture? apa yg kita buat dlm keadaan spontan tu la yg define akhlak kita.
the clearer definition is when kita hadapi situasi yg baru. kot.

contoh kalau kawan kita tampar kita tak pasal2. apa kita buat?

ada sstgh orang tu akn terus woi b*bi kau! kau ape hal!?
ada sstgh orang tu akn terus weyh apsal kau tampar aku??
ada sstgh orang tu akn terus tampar balik
ada sstgh orang tu akn buat combo di atas.

aaaaaaaaaaaaaaaaaakan tetapi,

ada sstgh orang tu akan rilek dulu, pastu tanya knp tampar aku?
ada sstgh orang tu akan tanya ada nyamuk ke?
ada sstgh orang tu akan tanya apa aku dah buat?
ada sstgh orang tu akan tanya simple: kenapa?

yg mana baik tu sy rasa agak obvious dan tak perlu dijelaskan la.
or maybe ada antara kita yg tak clear yg mana baik dan buruk.

ada satu riwayat concerning hal ni. im not really sure how it goes, but the picture dia mcm ni la.
note: picture takde, cuma tulisan je.

ada sorang ppuan ni, dia baru kehilangan orang yg trsayang (tak ingat plak ayah dia ke, suami, or anak) dia menangis mcm meraung.
nabi dtg kat dia. nak cuba pujuk. ppuan tu mcm go away go away huhuuuu!! (dlm keadaan marah)
nabi pun tak brkenan nak teruskan pujuk, so dia go away..

then some time later ppuan tu datang balik kat nabi, nak apologize for her behaviour, (perasaan tak stabil, bla bla bla)
tapi nabi kata dah itulah dia akhlak kamu. (lebih kurang mcm tu la)

do you get the lesson?
so what kind of behaviour defines you?

Allah knows best