Monday, June 20, 2011

This Is Islam: A Unique Guide

Islam does not recognize any other god other than Allah, the one God. In some religions, there are many gods of which bestow and create different things individually like wealth, mountains, health, so on and so forth. Therefore, their deities were not the creator of mankind, thus were not the best to know the system of man.

Islam is a religion that Allah organized Himself, He who knows every flaw, every weakness within mankind, thus He sends us Islam for us to follow to improve ourselves in our daily lives. It is not that He accidentally made flaws within us like technical mistakes or without His will, but the flaws within us are created on purpose, by His will, so that we can decide whether or not we have the will to obey Allah, which can benefit us.

A prominent example how man is tested within Islam is that the situation of Woman. She has an attractive body figure, feelings and emotions that are triggered by certain situations and other factors of only Allah can know and understand, thus Islam is sent upon us by Allah so that we can learn how handle those kinds of situations. However, the test lies within whether or not the woman decides to follow, or not. If she follows, she will be rewarded by Allah in the hereafter, alongside with other benefits she can obtain in life. On the other hand, if she doesn't follow, there will be dire consequences both in life and the hereafter. That is a brief example.



Laws and system created by man will be impossible to be free from the desire to benefit a certain party. There will be a certain party that will always be oppressed, be it the minority of a society, or the majority. Things will never go righteously.

However, Islam is the intermediate system that is just and fair, appropriate for all mankind. It fulfills the need for both muslim and non-muslim. The various rights of non-muslims are also undeniably prioritized in the Islamic system. Maybe we will get to that some other time.

The fact is that everything needs a guideline. A system created by man can never be perfect. It is literally impossible, thus Islam is an excellent method we can follow.

Subhanallah wa bihamdihi, Subhanallahil Azhim.

Disclaimer: Haza ad-Deen 1954

Tuesday, June 14, 2011

Thank You

My voice ain't THAT good. I can't play music so nice either. but still, I just wanna say thank you to all of those that help me a lot..before I don't have the chance to say it in person.
You don't have to watch it, just listen to it is ok.

and if you MUST know, who I wanna say thank you to...... it is you, my friend.
you are a good person. and we all know good people don't last very long.
God couldn't let them suffer to experience so much pain and hatred in this world, so He tends to take them Home as soon as possible.


video

Saturday, June 11, 2011

Kenapa Saya Kata Melayu Seiring dgn Islam

WARNING: CERITA PANJANG

Dalam Islam, semua manusia sama. Takde yg lebih baik drpd org lain. Betul.

Akan tetapi.
secara fikrah muslim kita, sesiapa yg muslim, atau beragama Islam, atau yg memegang Islam sbg hidupnya, org yg beriman kpd Allah, dialah yg lebih baik.
betul tak?
jadi tau tak apa bezanya org melayu dgn org lain? org melayu tu muslim.
yes, bukannya bangsa lain takde yg beragama Islam. betul.
tapi secara general, keseluruhan, de facto, org melayu tu adalah org Islam. betul tak?
correct me if im wrong there.

conclusion kecik, Islam lebih baik drpd bukan Islam. dr segi fikrah Islam la kan.

Orang Melayu ni, kalau takde Islam, sama je dgn org lain. Betul.

Tapi hakikatnya,
Menurut Perkara 160 (2) Perlembagaan Malaysia, orang Melayu itu mestilah beragama Islam, mengamalkan adat budaya Melayu, bertutur menggunakan bahasa Melayu dan lahir sebelum hari merdeka sama ada di Tanah Melayu atau Singapaura, atau pada hari merdeka telah bermastautin di Tanah Melayu atau Singapura. (wikipedia)(sbb ramai org dah pakai wikipedia utk source)

Mcm mana Melayu Muslim (dipendekkan jd Melayu) berbeza dgn Melayu bukan muslim? sini ha

Maksudnya, kalau dia bukan muslim, dia bukan org melayu. dia dikategorikan sbg..? yes, bukan melayu.
habis nak panggil apa? panggil la dia org asli. org kadazan ke. org bugis ke. apa2 la.

so, org melayu, kalau takde Islam, sama je dgn org lain. betul. tapi bukan ke org melayu ni dah org Islam? so org melayu ni ada tak islam ke?
you answer it.

Kalau kita duk banggakan bangsa kita sbb kita beragama, jadi sama la kita ni mcm bani israel.

bani israel membanggakan agama kaumnya sehingga membunuh nabi2 yg diutuskn kpd mereka. mereka reject Muhammad s.a.w, sbb baginda bukan dari kalangan mereka, sedangkan mereka tau Muhammad adalah utusan terakhir.

Kita, org melayu, bangga menjadi pengikut Muhammad. Kita, org melayu, menjunjung Nabi Muhammad dan mengecam sape2 yg mencaci atau mencemarkan namanya.
Kita, org melayu, menjunjung Nabi Muhammad s.a.w sehingga org melayu sndiri mengadaptasikan tulisan Quran (jawi) utk menjadikan tulisan mereka, utk mendekatkan diri mereka kpd agama yg mereka anuti.

Org putih, yg dtg menjajah Tanah Melayu dulu mengilustrasikan org2 Melayu yg defend tanah mereka ni sbg pahlawan2 yg pakai serban tak berbaju. Berpekikkan Allahu Akbar. (KEMM, 2011) Subhanallah, betapa hebatnya org2 dulu menjiwai Islam.

Bangsa Melayu, as we know it, pd hakikatnya telah diwujudkan drpd hasil dakwah Islam yg telah disampaikan kpd mereka melalui daie2 yg meneruskan usaha dakwah Nabi Muhammad s.a.w, lalu diterapkan nilai2 Islam sbg budaya maysarakat tersebut.

So awak kata kita sama mcm bani israel?

Tanpa Islam, Melayu ni hanyalah bangsa kosong. Tapi Islamlah yg memuliakan Melayu. Islamlah yg menjadikan mereka hebat suatu ketika dulu. Jadi apa kamu tak bangga Islam telah menaikkan dirimu? Apa kamu tak bersyukur kamu dilahirkan dlm keluarga melayu yg dah Islam?

Dalam Islam tak ada nasionalisme! ia adalah sama mcm assabiyah!

*Sigh* ni pjg skit. Segalanya sebenarnya berasaskan yg ni la. Moga Allah restui arwah mujadid Imam Hassan al-Banna. Klik paragraph ni.

Hope that explains everything. Note, segalanya berasaskan pemikiran beliau, bukannya kita buat sendiri, kmudian cari hujjah n support drpdnya, ok.

Berbangga dgn adanya Islam dlm diri kita bukanlah takabbur. Tapi ia dipanggil izzah n syukur.

amat penting utk anda tau yg perjuangan bangsa melayu ni bukanla sepatutnya dijadikan agenda utama. Tujuan utama, semestinya menegakkan kalimah Allah di negara kita yg dah dikatakan muslim country. Jadi Melayu ni tak lain tak bukan, hanya sbg alat utk perjuangan kebangkitan Islam. utk menaikkan Islam di Malaysia, tidak lain dan tidak bukan org Islam especially org Melayu la yg perlu bersatu bersepakat atas dasar mereka adalah muslim.

Jadi di situlah pentingya dakwah dan tarbiyah. Ajaklah mereka kpd bersatu demi Islam. Bukan menghentam kesalahan dan duk slalu mengata mereka tu nak jatuh kafir dah tu.

Melayu Sepakat, Islam Berdaulat. Saya setuju.

Disclaimer:
(di atas hanya pandangan peribadi berasaskan manhaj yg telah disampaikan kpd sy. sy telah dgr n faham byk manhaj, tp yg ini jua sy pilih sbg penyelesaian yg trbaik utk kebaikan Islam di Malaysia. Moga kalimah Allah ditegakkan di bumi kita. Allahu Akbar.)

Thursday, June 2, 2011

Kategori Ibadah

Ada 4 kategori yg diklasifikasikan oleh Imam Nawawi psl ibadah ni. Basis dia lebih kurang berdasarkan apa yg kita dasarkan dlm ibadah kita.

1. Takut
kita takut kpd Allah azzawajal sbg hamba. Mana taknya, Tuhan seluruh alam, kita insan kecil tak bermakna. Lord, and Slave.

2. Saudagar
kita mengharapkan syurga drpd Allah slps kita serve Dia. More or less a business kind of relationship (yg baik la). Give, and rewarded.

3. Malu
kita malu kpd Allah kerana dosa yg kita lakukan. Sbb ada byk benda yg Allah larang, n juga manusia tak suka, tp kita buat. Jd utk jg relationship dgn Allah, kita beribadah. Nk jg relaitonship dgn manusia, that's a different story. Shame, and redeem.

4. Bertimbang
kita fikir ibadat kita diterima or tidak, so kita pulun la considering kita rasa perbuatan kita yg kureng skit ataupun yg...kita rasa tak bermakna n manfaat pun. Imperfect, and compensated.

Sy cite benda kat atas ni pun sbb ada antara kita tak clear objektif kita ibadah. Ada yg beribadah sbb parents ajar, so kita buat. Ada yg beribadah sbb dah mmg kita orang Islam, kita kena smbhyg (sptmana agama lain smbhyg dlm agama mereka).

Harap2 jgnla mcm tu ye. Kita muslim, kita ada direct relationship dgn Allah swt. Sy sure tak semua dlm kalangan kita yg puas hati dgn ibadah kita. Unless anda dah confident gile, tahniah la ye. Moga ringkasan di atas dpt motivasikan kita beribadah dgn lebih lg.

Allah Knows Best