Wednesday, December 5, 2012

ISMA dan Politikus Malaysia

Mesej ISMA kepada PAS supaya PAS bersabar lagi, sebab kekuatan umat belum cukup lagi untuk menjadi dominan.

Mesej ISMA kepada UMNO supaya UMNO kembali dan berjuang dengan ikhlas untuk Islam dan kembali berakhlak dengannya.

Mesej ISMA kepada umat Islam seluruhnya adalah kita bersatu menentang agenda musuh dan mempertahankan Islam.

Mesej ISMA kepada bukan-muslim ialah jangan mencuba ubah Malaysia, kerana kami ada sesuatu yang lebih baik untuk anda.

Tak tahu la kenapa ramai yang pandang serong terhadap ISMA. Kata ISMA ni UMNO, tak tahu ke ISMA ada bantu PAS dalam PRU 2008?
Kata Islam ni adalah untuk seluruh alam dan bukan melayu saja, memang la betul. Tiada siapa yang akan nafi, termasuk ahli ISMA sendiri. Tapi hakikatnya di Malaysia ni bangsa apa yang menjadi imej dan pendokong Islam? Bangsa apa yang majoriti? Dalam bisnes ia dipanggil target marketing.

Melayu Sepakat Islam Sepakat tu hanya pendekatan kepada mendaulatkan Islam, bukannya prinsip yang tetap selama-lamanya.

Harap anda lembutkanlah hati dan ubah persepsi terhadap ISMA. Bagi saya, ISMA adalah antara badan dakwah yang terbaik di Malaysia.

Melayu Sepakat Islam Berdaulat
لبيك اللهم لبيك

Monday, November 26, 2012

Bajet & Poyo

"Bacalah al-Quran dan menangislah, dan jika tidak boleh menangis buat-buatlah menangis" HR at-Tabrani

Akan ada segelintir orang yang tak nampak apa yang diajarkan di sini. Satu elemen yang penting untuk disampaikan di sini adalah taqwa. Sebab memang eventually, iman dan taqwa yang akan menggariskan output amalan kita.

Ada segelintir orang yang melihat kita sebagai poyo, bajet dan sebagainya sebab kononnya mereka lebih mengenali siapa diri kita yang sebenar, lalu jika kita ingin cuba beramal, mereka akan kata

"wey tak payah la nak berlakon..." "ape yang ko cuba buat ni?" "dahla tak payah la ko buat-buat macam ni. menyampah aku tau tak" "tak payahla, aku tengok pun rasa ko ni poyo tau tak"

Percaya atau tidak, kata-kata sebegini memang pernah dilemparkan kepada saya, dan bukan dari orang yang sembarangan. Tapi daripada orang yang hampir kepada kita. haih. Memang macam ni lumrah kehidupan bagi mereka yang cuba berubah.

Mereka akan cuba meyakinkan kita untuk "jadi diri sendiri", yakni seperti mana yang mereka rasa mereka kenal kita. Seandainya mereka rasa kita ni suka mengusha perempuan, mereka akan kata ala rilekla macam ko tak biasa plak, ataupun mereka rasa kita suka dengar k-pop mereka akan kata eleh buat-buat tak suka pulak, ataupun lebih kebiasaannya, mereka rasa kita ni tak islamik pun, jadi mereka akan kata tak payahla nak jadi macam tu, just be yourself.

Well guess what.
This is me now. I wanna change.
I wanna be a good muslim. I don't wanna stay the sinful same like you want me to.

Biarlah aku nak buat-buat menangis bila aku baca Quran. Walaupun aku tak berapa faham apa yang aku baca melainkan ada terjemahan (which by the way, boleh jadi satu sebab untuk menangis sebab tak faham apa yang kita baca. Sedihnyoo tak faham. Ayat-ayat Allah koott).
Biarlah aku nak bajet islamik, daripada engkau, takde cenderung kepada agama dan pembaikan diri, cuma cenderung kepada kebahagiaan duniawi kau, kau nak aku jadi macam kau?
Urmm...takpelah.

Kepada mereka yang selalu mengata kepada mereka yang ingin berubah, silakan mengata. Sebab ia memang sebahagian daripada lumrah untuk berubah, and haters gonna hate.

لبيك اللهم لبيك

Friday, November 16, 2012

HABIS BELAJAR

Ramai dah duk tanya
"Amier, bila habis belajar?"
Dah lama sangat orang tanya macam tu. Sejak tahun lepas rasanya.

Well guess what.
Saya dah habis belajar! Hehe insyaAllah la kalau takde fail apa-apa.....mohon doa ya.

Sekarang saya sibuk apply untuk bekerja, kalau ada rezeki, saya nak kerja di sini, sebab kedengarannya kerja-kerja geologist memang banyak, since Australia ni kaya dengan resources.

And now i am doing fine, happier than ever, alhamdulillah. Mudah-mudahan saya aktif dalam gerak kerja dakwah masyarakat, dan moga hidup saya diberkati, dan saya minta anda doakannya.
Jazakallahu khairan for reading my blog.

لبيك اللهم لبيك

لا تغضب = iman

Saya pernah buat perkara-perkara yang saya tak banggakan. Lantas, dimarahi tu memang tak boleh dielak. Tapi atas pengalaman saya, marah ni ada macam-macam metodologinya. Dan atas dasar hakikat, semuanya bergantung kepada tahap iman dan kekuatannya.

Orang yang kuat bukanlah orang yang kuat bergaduh, tetapi orang yang kuat ialah orang yang dapat menahan dirinya ketika marah H.R Bukhari

Satu perbezaaan ketara marahnya orang yang beriman dengan yang kurang atau tidak, adalah jenis kata-kata yang dipilih untuk menyampaikannya.
Kata-kata kasar yang terbocor daripada lidah selalu dikatakan sesuatu yang kita tak maksudkan. Sampai bila kita nak menipu diri sendiri dan juga orang lain? Lidah selalu menyampaikan isi hati berdasarkan hati. Hati pula terkawal oleh iman.
Jadi algorithm kepada output kemarahan kita sememangnya bermula dengan..............wait for it...........iman.


Jadi

lidah sampaikan isi hati
isi hati terkawal oleh iman
jadi output daripada lidah secara directly berpunca daripada isi hati yang dimonitor oleh iman

tak dinafikan, marah ni memang akan berlaku whether you like it or not apabila perkara yang kita tak suka terjadi, tapi the outcome selepas terjadinya perkara itu bergantung kepada kita

Do your best, fellow hulks. Jangan marah.
لبيك اللهم لبيك

Sunday, November 11, 2012

Y U NO HIJAB??

"bila dah sedia nanti saya pakai la"

Sister,
Bilakah masanya anda akan bersedia itu?
Pada pendapat saya, tiada siapa pun yang dapat menjamin saudari akan hidup esok hari.
With every passing moment saudari memaparkan aurat kepada umum, saudari sudah dan akan terlepas peluang untuk memenuhi tuntutan hak Allah s.w.t ke atas saudari.

"nak tunggu ikhlas dulu, tak nak jadi hipokrit"

Sister,
Berhijab itu walaupun tidak termaktub dalam rukun islam, tetapi ia sememangnya wajib bagi muslimah untuk berhijab. Sebab ia sememangnya termaktub dlm Quran.

"Wahai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, "hendaklah mereka menutupkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka", yang demikian itu mereka lebih mudah untuk dikenali, sehingga mereka tidak diganggu. Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang" [33:59]

"Dan katakanlah kepada para perempuan beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan mereka memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali yang (biasa) terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya) kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau anak-anak lelaki mereka, atau anak-anak suami mereka, atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak lelaki saudara lelaki mereka, atau anak-anak lelaki saudara perempuan mereka, atau para perempuan sesama Islam mereka, atau hamba sahaya yang mereka miliki, atau para lelaki (tua) yang tiada keinginan (terhadap perempuan), atau anak-anak yang belum mengenal erti aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, agar kamu beruntung" [24:31]

Saya pernah terdengar ada seseorang perempuan persoalkan di mana ada Allah suruh wajibkan bertudung. Seperti terteranya ayat-ayat Allah di atas, tak, Allah tak wajibkan bertudung, cuma wajibkan menutup. Jadi, kalau nak tutup dengan surat khabar atau kain pelikat pun boleh.
"Sesungguhnya keterangan-keteranganKu telah datang kepadamu, tetapi kamu yang mendustakannya, malah kamu menyombongkan diri dan termasuk orang-orang yang kufur (engkar)" [39:59]
لبيك اللهم لبيك

Saturday, October 27, 2012

PRU

Barack Obama telah menyatakan dengan jelas backup nya terhadap israel. 

mesti tolak obama.

MCA telah nyatakan dgn jelas, ia tolak hudud dan ia tidak mahu terima pelaksanaannya. mesti tolak MCA.


DAP telah nyatakan ia tolak hudud. juga mesti tolak DAP.

PKR tak sentuh sgt, cuma dia bg peluang semua org rasa kebebasan dan kononnya keadilan. maka semua pihak sama rata bg PKR. saya tolak PKR, sbb islam yg tertinggi dan tiada yg lebih tinggi dr islam.

PAS mmg nak negara islam, tp skrg ada org tgh pusing2. jalannya makin jauh. tp stakat putrajaya dekatlah.

UMNO mmg serabut ayam. kita tak blh nak selamatkan parti. selamatkanlah org UMNO yg marhaen tu, berdakwahlah dgn berhikmah terhadap org UMNO yg sekadar terikat dgn perjuangan suatu masa dahulu. yg korup tu kita bakul sampahkan dan suruh mereka turun.

so dlm PRU nnt nak undi siapa? PAS or UMNO?

- ada org kata wajib undi DAP/PKR sbb diorg dah tahaluf siyasi dgn PAS. aku tak setuju. kau tak puas hati?


-Shahril Atiqi-

Saturday, July 21, 2012

Tunggu Ikhlas

Anda terlihat seorang tercedera di tepi jalan. Kakinya patah. Dia minta tolong anda angkatnya ke bangku. Dia minta tolong anda panggilkan ambulans. Adakah anda akan gegas segera menolongnya?....atau anda perlu tunggu ikhlaskan hati dulu sebelum menolongnya?

Anda berdiri di tengah lebuhraya yang lancar. Kereta-kereta bergerak laju dan possibility untuk langgar anda sangat tinggi. Adakah anda bergerak ke pinggir jalan, atau anda akan terus berdiri di situ dan tunggu sehingga anda tergerak untuk ke pinggir jalan?



Point saya di sini, adakah kita perlu tunggu ikhlas itu hadir ke dalam hati supaya kita mampu beramal? Dah banyak kali saya dengar ikhlas itu dijadikan alasan untuk tidak beramal. Perkara-perkara yang sering dikaitkan dengan menunggu ikhlas adalah solat, solat di masjid (lelaki saja, perempuan takpe), hijab, hijab sempurna, dakwah, beradab, dan macam-macam lagi.

Satu soalan trivial:
Sewaktu kecil, adakah kita solat dengan ikhlas? Mungkin ya mungkin tidak. Kita dididik untuk solat. Kita dididik kenapa kita solat. Kita diajar cara-cara solat. Kita diajar bacaan-bacaan dan doa-doa. Semuanya kita tahu. Tapi apakah kita ikhlas solat? Mungkin ya mungkin tak. Tapi adakah kita masih melakukannya?
Ya, kita masih solat.
Jadi mengikut pendapat (sesetengah) kita yang kata ikhlas itu kena ada baru boleh beramal, apakah mereka yang tak solat sebab menunggu keikhlasan itu lebih baik daripada mereka yang solat?
Kita boleh ketepikan keikhlasan mereka yang solat tu sebab keikhlasan itu antara mereka dan Allah, tapi, nonetheless, mereka masih solat..berbanding dengan mereka yang menunggu keikhlasan datang..so...?

Sungguh, orang yang menjadikan ikhlas sebagai alasan untuk menyempurnakan perintah Allah adalah mereka yang tidak yakin kepada agama Allah.

Allah saja yang tahu segala isi hati dan saya tak pernah layak untuk menghakimi, tapi teruslah beramal. Jangan ditangguh. Ikhlas itu akan sentiasa ada bila anda tahu kenapa amal itu ada. Cukuplah tu sebagai pendorong.
لبيك اللهم لبيك

Sunday, June 10, 2012

JOKE

A jew was drowning in the water. A man came with a boat to save him.
The man said "Give me your hand!", but the jew wouldn't give his hand.
The man said "Give me your hand for God's sake!", the jew still wouldn't give his hand.

The man got confused. He thought for a little while and came up with a new sentence
"TAKE MY HAND!"
.............and the jew quickly grabbed the man's hand.


Wednesday, May 16, 2012

Tears for Heaven

When your lips are chapped and you can't speak
When your tongue is caught behind your teeth
When you frown your smile and you can't breath

Ask Allah for strength

When you lift your hands and feel so mute
When your mind is trapped by clouds of grey
When you close your eyes and cry away

It's okay. Allah knows.


Monday, April 9, 2012

Benchmarks



Bukan saya untuk mengadili dan menghakimi, tapi pada pandangan saya, individu2 dalam masyarakat kini bangga menjadi diri mereka sendiri. "Inilah diriku seadanya". Saya tak mengatakan ia sesuatu yang tidak baik. Yang menjadi masalah adalah apabila kita berasa cukup dengan diri kita yang sebegini dan berasa bangga pula. Kita terima. Kita redha. Kemudian kita meminta orang lain pula terima kita sebegini, sebab kita sudahpun menerima diri kita sebegini.

Cukupkah diri kita yang sering berkasar bahasa, tidak mempeduli, mengutamakan kebahagiaan diri sendiri,  untuk layak berbahagia di syurga Allah? Apakah akhlak kita yang tersedia ada memang "syurga-material"? Kita sendiri sudah sedar diri kita tidak sempurna, jadi ke tahap ini sajakah usaha untuk perbaiki diri kita?

Pada pendapat saya, salah satu punca masalah akhlak individu adalah kurangnya mengambil contoh daripada zaman kegemilangan yang lalu, khususnya pada waktu kehidupan Nabi Muhammad s.a.w.. Ramai daripada kalangan kita menjadikan tokoh2 terkenal kerana pencapaiannya, tetapi berapa ramaikah daripada kita yang mengambil tokoh2 kerana akhlaknya?

Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu teladan yang terbaik (qudwah hasanah) bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak mengingati Allah. 33:21

Zaman kemunculan Islam telah melahirkan generasi terhebat dalam sejarah ketamadunan arab. Diketuai oleh qudwah hasanah kita, mereka telah membina akhlak2 yang hebat, selari dengan ajaran dan kehendak Allah dan rasul. Mereka sanggup membuat apa saja, termasuk membuang arak2 mereka, dengan pantas memakai hijab dan menutup aurat mereka, menghulur air kepada sahabat lain walaupun dirinya sangat haus, dan lain2 lagi penonjolan akhlak murni yang luar biasa.

Saya bukanlah mengharap akan melihat perkara2 sebegitu pada zaman ini, tapi apa yang kita patut ambil iktibar adalah peribadi mereka. Setajam-tajam lidah Abu Dzar, dia sanggup membuang egonya dan meminta kepalanya dipijak oleh Bilal, kerana cintanya kepada Allah dan rasul, dan kerana dia telah menghina sahabatnya.

Walaupun kita tahu kita takkan jadi sehebat rasul yang menjadi Habibullah manusia yang terbaik, janganlah pula berputus asa dan tidak mahu untuk menjadi sepertinya. Setidak-tidaknya pun, ambil sahabat2nya yang mulia menjadi "benchmark" kita. Kerana apabila kita tiada hala tuju atau benchmark, berputar-putarlah kita dalam bulatan sendiri sambil bohong kepada diri bahawa kita ini sudah mencapai tahap terbaik yang kita mampu.

Telanlah ego. Anda tidak sempurna.
لبيك اللهم لبيك

Monday, February 13, 2012

Penampilan Mengimejkan Jiwa Diri

"Sesungguhnya Allah itu Cantik dan menyukai yang cantik."

Baru2 ni ada sahabat saya mengeluh bila dia pakai saja kopiah, dan berbicara masalah umat, dia dilabel ustaz.
Lagi seorang sahabat saya pula mengeluh bila dia membuat rambut terpacak, dia dikomen sebagai ganas. Bukan ganas macam ganas pengganas, tapi ganas remaja...well, you know.

Brothers and sisters,

Sebenarnya pakaian yang kita pilih untuk pakai adalah satu ekspresi kepada masyarakat sekeliling bahawasanya itulah gambaran jiwa kita waktu itu. Boleh jadi kita akan memakai sesuatu pakaian pada satu masa, dan berpakian lain waktu berlainan. Ia tak lain tak bukan berkenaan dengan citarasa kita.

Cuba kita fikir sejenak. Kenapa kita beli dan pakai baju kita ni? Ataupun potongan gaya rambut? Sebab ia cantik.
Cantik dari segi apa? Cantik dari sudut pandangan kita la kan.
Apa yang membuatkannya cantik kepada kita?
Gambar TENGKORAK pada perut baju?
Gaya MOHAWK atas kepala?
BERLUBANG pada seluar jeans?
Kenapa ia cantik kepada kita?
Sudah tentu sebab ia selari dengan citarasa kita. Betul?

Apakah citarasa yang macam tu? Berbaju bintang terbalik, berambut menggapai langit..
Citarasa jiwa orang soleh? Sudah tentu kita akan kata citarasa ganas, kan? Atau salahkah firasat saya?

Jadi, bila kita dah berbaju band heavy metal dan sewaktu dengannya, berambut mengalahkan ayam jantan, berseluar jeans berlubang macam baru kena accident, saya rasa tak perlu la nak bising tentang komen2 si pengomen yang kita ni nampak ganas. Dah kita yang bergaya sedemikian, takkan kita nak expect dia kata kita kelihatan soleh dan baik pula.

Also, tak semestinya juga bila dia mengata kita kelihatan ganas bermakna dia fikir kita tak beramal soleh. Bukannya dia fikir kita tak solat. Bukannya dia fikir kita tak ada iman. Cuma dia merasakan imej kita agak ganas. Itu saja.

Dan jangan pula disebabkan mereka tak berkopiah dan berserban, mereka tak berakhlak dan berilmu pula. Dalam gambar adalah barisan kepimpinan PEMBINA yang terdiri daripada ustaz2 dan mas'ul2. Tidak semestinya mereka berpakaian korprat bermaksud mereka mengejar duniawi sentiasa.

In the fashion world, the body is the canvas. The clothes we wear is the painting. And the painting is the expression of the art of our soul.
Maka ekpresikanlah iman anda.

لبيك اللهم لبيك

Friday, February 10, 2012

Usul Periksa

Lately kini masyarakat kita khususnya golongan belia sering kali menelan sesuatu khabar berita secara bulat2. Tanpa usul periksa, berita tersebut terus diyakini dan apabila ia memangkah atau menyalahkan satu pihak yang kita benci atau tidak minati, secara bersemangat pula kita menyokongnya.

Ini sesuatu yang kita tak patut contohi. Sikap menelan khabar tanpa usul periksa bukanlah ciri2 kita sebagai orang beriman.

Maklumat berita yang tersebar di media perdana yang mendominasi di kaca tv, mahupun di media alternatif yang mendominasi address webpage masyarakat kini haruslah diambil kira sebagai sumber informasi untuk kita yang tiada pilihan lain. Unless kita boleh terus berhubung dengan pihak2 yang terlibat, janganlah jadikan buah mulut orang yang tidak berkaitan dengan insiden tersebut mempengaruhi pandangan kita sehingga membawa spekulasi yang buruk senantiasa.

Janganlah malu untuk bertanya. Ia cuma sebahagian daripada usaha kita untuk mencari kebenaran terhadap dunia kita yang sering dikelirukan demi menjatuhkan pihak lawan masing2.

Buatlah rumusan bersasarkan kepada pembaikan, berdasarkan kepada kebenaran.

لبيك اللهم لبيك